Salaisuuksien musiikkia

En juuri koskaan kuuntele musiikkia, kun kirjoitan. Musiikissa sanoitukset ovat minulle hyvin tärkeitä - olenhan sanojen ammattilainen - joten kuuntelen lyriikat aina hyvin tarkkaan. Kun kirjoitan, en pysty kuuntelemaan, ja niinpä musiikista tulee epämiellyttävää taustameteliä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei musiikki kuuluisi kirjoitusprosessiini. Tarinan ja henkilöhahmojen suunnitteluvaiheessa kuuntelen paljon musiikkia. Esimerkiksi henkilöhahmoista musiikki kertoo paljon. Samoin musiikki auttaa minua virittymään oikeanlaiseen tunnelmaan: intensiivisiä ja jännittäviä kohtauksia suunnitellessani kuuntelen jotakin hätäistä musiikkia ja romantiikka syntyy rakkauslaulujen kuuntelusta.

Romaanissani Salaisuudet musiikki on hyvin keskeisessä osassa, sillä päähenkilöni Lumi kuuntelee paljon musiikkia. Tiedän, että jotkut pitävät biisien mainitsemista hankalana esimerkiksi siksi, että tunnetut laulut sitovat romaanin liian tiukasti tiettyyn aikaan. Tämä tuntuu olevan erityisesti nuortenkirjallisuuden ongelma: tämän vuoden hittibiiseistä eivät nuoret tiedä mitään kymmenen vuoden päästä, joten kymmenen vuoden päästä tänä vuonna kirjoitettu kirja saattaa tuntua etäiseltä. Tästä huolimatta olen halunnut romaanissani nimetä joitain lauluja. Nykyäänhän netti kulkee mukana joka paikkaan, joten lukija voi vaikka googlata tuntemattoman biisin lukemisen ohessa.

Tällaisia biisejä valikoitui Salaisuudet-romaanin soundtrackiin:

Antti Tuisku – Juuret. Lumi on muuttanut Amerikkaan, mutta suomalaisten juurien muistaminen on hänelle tärkeää.

Kate Perry – I Kissed A Girl. En ole koskaan henkilökohtaisesti pitänyt tästä laulusta, mutta se tuntuu sopivan Haleyn bileiden soittolistalle. Se antaa Lumille myös rohkeutta lähestyä Alinaa.

PMMP – San Francisco, Bronski Beat – Smalltown Boy, Jenni Vartiainen – Ihmisten edessä. Nämä laulut ovat soineet, kun olen hahmotellut Alinaa sekä Alinan ja Lumin ihastumista.

Queen – We Will Rock You, Alice Cooper – Poison, Aerosmith – I Don't Wanna Miss A Thing. Tässä muutama Lumin lempiartisteista ja biiseistä.

Black Heaven – Niemand, Diorama – Erase me, PMMP – Lautturi, Nightwish – Forever Yours, Black Heaven – Ohne Zeit. Tarinan tummemmat sävyt ovat syntyneet näitä biisejä kuunnellessani. Vielä ei synkkiä hetkiä ole ollut, mutta - juonipaljastus - Salaisuudet eivät ole pelkkää high school -hömppää!

Luke Bryan – I Don't Want This Night To End. Tämä on ihanan A.J.:n biisi!

Googlaa sinäkin Salaisuuksien musiikkia ja fiilistele!

Minerva Piha
15.9.2016

Lisää kommentti