Vinot ideat

Luovan kirjoittamisen opinnoissa - erityisesti lyriikan taitamista harjoittavilla kursseilla - on painotettu vinoa katsetta. Katse on vino, kun näkee tutussa asiassa jotain uutta tai osaa katsella tuttua asiaa uudesta näkökulmasta. Kaipa lyriikkaan kuuluvan metaforisuuden ja muun symbolisuuden voi katsoa vinoksi, varsinkin jos onnistuu keksimään hyvän taikka monitulkintaisen metaforan.

Eräs läheiseni puolestaan sanoi minulle kerran, että ensimmäistä ideaa ei koskaan kannata toteuttaa ainakaan ennen kuin on keksinyt muitakin ideoita. Työstimme silloin erästä kirjaprojektia, johon läheiseni teki kuvituksen. Hänen kommenttinsa ei siis liittynyt suoranaisesti kirjoittamiseen, mutta olen hyödyntänyt hänen oppiaan omassa luovassa työssäni.

Novellini - tai proosarunoni, miten kukin sitä haluaa nimittää - Voittaja syntyi vinon katseen ja monien ideoiden sekoituksesta. Oikeastaan alkusysäyksen tekstille antoi kirjoittajapiirini Seula, jossa meillä oli kirjoitushaasteena teksti aiheesta KILPAILU. Samaan aikaan pohdiskelin kovasti pelkoa ja halusin kirjoittaa siitä jotain. Niinpä mietin, miten nämä kaksi aihetta voisi yhdistää.

Ensimmäinen ajatukseni oli kirjoittaa lentopelkoisesta naisesta, joka voittaa pelkonsa. Sitten kuitenkin mietin, voiko pelkoa koskaan voittaa.

Minulla on hirvittävä neulakammo - pikemminkin fobia, jota olen joutunut työstämään psykologin avulla. Olenpa kokeillut hypnoosia ja siedätyshoitoakin sekä kaikkea muuta mahdollista. Vuosien työstämisen jälkeen pystyn antamaan verinäytteen tai ottamaan rokotteen, mutta pelko on aina mukana tilanteissa. Aina. Voitan yksittäisen tilanteen mutta en koko pelkoa. En koskaan.

Päätin kääntää roolit ympäri ja tehdä pelosta tekstin päähenkilön. Roolien kääntäminen oli minun vino katseeni aiheeseen. Pelon oli tarkoitus matkustaa lentopelkoisen naisen kanssa ja ahdistaa tätä kokonaisen lentomatkan ajan.

Seuraavaksi pohdin, että pelko on luonteeltaan aina samankaltaista, oli pelon kohde mikä hyvänsä. Päätin, että teksti tarvitsee monta pelon uhria ja kohdetta.

Vino katse ja kolmas idea synnyttivät tarinan, jonka halusin kertoa.

Voittajasta tuli vino idea.

Minerva Piha
28.10.2016

Lisää kommentti